Die cut inlay – så här gör du

Idag tänkte jag visa hur man använder tekniken die cut inlay som går ut på att man fyller tomrummen från en eller flera dies med papper.

Till detta behöver du ha en stansmaskin (tex. bigshot, cuttlebug eller motsvarande) och ett par dies i lite olika storlekar. Jag använde mig av en pratbubbla från Lawn Fawn (från ett gammalt set som heter large stitched journaling card och grattis från Rox stamps som så fint passade in mitt i bubblan.

Först stansar jag alltså ut motiven på ett papper, i exemplet här vanlig vit cardstock. För att undvika att diesen rör på sig när jag kör igenom min maskin så fäster jag dem med maskeringstejp (washitejp går också bra), använd gärna en tejp med låg vidhäftning eller tejpa först på din arm eller tröja för att bli av med det mesta av klibbet. Anledningen till att jag nämner detta är för att jag själv ofta upplevt att maskeringstejpen fastnar lite för bra på pappret när den pressas i maskinen och kan vara svårt att få loss utan att pappret går sönder. Lägg in papper och dies så dom du gör med vanliga tunna dies i din maskin.

En sak jag kom på lite för sent var att försöka “låsa” pratbubblan och grattiset med varandra för att kunna göra likadana utstansningar på andra papper. Som tur var kom jag på det innan jag tagit isär allt så jag satte lite mer tejp på baksidan för att försöka låsa dem i höjd- och sidled. Det går att använda de utstansade bitarna för att placera diesen på “rätt” plats gångerna efter den första men jag tycker att det här är lättare, oftast räcker det med att tejpa ett kryss över båda diesen.

Försiktigt pillade jag loss pappret från diesen, noga med att inte tappa bort några småbitar alls eftersom de ska användas senare (om man vill göra fler än ett kort).

Jag tog ett färgat papper (det går bra med typ vad som helst!) och fäste min die-kombination där jag ville ha den och körde igenom maskinen igen på samma sätt som med första pappret.

Sen börjar det roliga; pusslandet! När jag lossat alla bitar från dies så mixar jag de två papprena med varandra, i det här fallet byter jag ut pratbubblan (och tomrummet mellan bokstäverna i grattis).

När det är klart ser det ut så här:

Vill man så går det att använda lite dekorgummi eller flera lager av papper för att få vissa utskurna delar att poppa ut lite från resten av kortet. Det blir också en snygg effekt som alternativ till detta, annars helt platta, resultat.

Det färgade pappret här är ett resultat från experimentering med primas oljepastellkritor och vatten. Pappret  är från Canson.

Jag får väl passa på att önska dig en riktigt god jul också, jag är tillbaka efter julhelgen med fler tips :-)