Experiment med heat embossing på dekorationer

Hallå!

Jag fick för mig att testa heat embossing på lite olika dekorationer för att se hur det fungerade att ändra deras utséende och kanske hitta nya användningsområden. Jag har en liten animation med bilder från mina tester och ska försöka beskriva lite vad jag gjorde.

Först valde jag ut några olika sorters dekorationer, wood veneer, chipboard, vanliga die cuts, brads och en knapp.

Therese_161017_9348.jpg

Bäst resultat gav de simpla bradsen och chipboardsen (ramen och ena hjärtat), sämst gick det för knappen men det kanske mest beror på att jag råkade tappa den innan allt stelnat. Det kändes i vilket fall inte som en av mina bättre idéer :-)

Som ni ser i animeringen har jag några embossingpulver i en lite större plastburk med lock, det är dessa jag använder mest. Andra pulver får vara kvar i sina burkar men då har jag ett kaffefilter eller ett skräppapper under för att kunna få tillbaka pulvret som faller utanför. Det blir lättare att städa också!

Under mina experiment testade jag att embossa i flera lager och även att hälla på mer än vad jag normalt sett gör. Det är inget jag vågar uppmuntra till utan testa på egen risk om du gör detta! Det krävs ganska mycket värme för att smälta en liten hög med pulver. Däremot går det bra att embossa i flera tunna lager för att få samma effekt.

I regel är embossing ett väldigt bra sätt att förändra dekorationer som har en fin/bra form men en färg som inte passar, det lämpar sig förstås för dekorationer som tål lite värme så testa dig fram försiktigt om du är osäker.

Det bästa är att det många gånger går att använda vanliga stämpeldynor och ett genomskinligt pulver för att få just den färg du önskar! Välj gärna en dyna som inte torkar så fort och kolla så att färgen täcker innan du embossar.

Therese_161017_9469.jpg

På dekorationerna ovan har jag använt mig av VersaMark i kombination med Hero Arts sparkle, white och white satin pearl, Rangers silver, superfine gold och clear samt Lawn Fawns rose gold. Det röda hjärtat färgade jag först med distress oxide candied apple och embossade sedan med clear. Fönen kommer också från Ranger.

Hoppas du blev lite inspirerad att hitta fler sätt att använda dina dekorationer och embossingpulver! Själv ska jag försöka se till att använda mina nygamla i något större projekt.